מה עושים במצבי חירום? חלק ב’

953618301000100980592no

בסדרת מאמרים זו נדבר על כמה מצבי חירום, כיצד הם קורים ואיך ניתן להתגונן מפניהם. מצבי חירום הינם אירוע כלשהו המתרחש בצורה פתאומית וגורם לשיבוש של שגרת החיים הרגילה. היערכות טובה למצבים אלו תסייע לפעול בצורה נכונה בשעת המשבר ולהציל חיים.

בלומדה המתוקשבת של נקר לרנינג על התמודדות עם מצבי חירום תוכלו למצוא מידע נוסף על אירועים אלו ולסייע לעובדיכם לדעת כיצד לפעול בשעת משבר.

במאמר הקודם דיברנו על רעידות אדמה וצונאמי. שני תרחישים שאמנם לא התרחשו עדיין בישראל, אך לא מן הנמנע שיקרו בעתיד.

היום נתייחס לאירוע חירום של שריפה

שריפה- מה ההגדרה וכיצד נגרמת?

ההגדרה לשריפה היא התפשטות בלתי מבוקרת של בעירה. שריפה יכולה להיגרם מכמה סיבות:

הצתה במכוון- מצב שבו אדם כלשהו מדלקי בזדון מוקד, שמתפשט ויוצר שריפה.

תאונה- דוגמא לכך היא שריפה כתוצאה מנפילת חפץ בוער, קצר חשמלי או בעירה מבוקרת שיצאה משליטה

אסון טבע- לדגמא מכת ברק או דליקת קוצים כתוצאה מחום ושרב. שריפות כאלו, עלו בתדירותן בשנים האחרונות בגלל ההתחממות הגלובלית.

שריפות בישראל-

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בכל 12 דקות בממוצע פורצת שרפה בישראל, בסה”כ כ-40,000 שריפות בשנה.

בשנים האחרונות התרחשו מספר מקרים מצערים של שריפות גדולות בארץ:

  • השרפה בכרמל (2010)- אסון השרפה הכבד ביותר בתולדות מדינת ישראל. בשרפה נספו 44 בני אדם, כ-17,000 איש פונו מבתיהם, וקרוב ל-25 קמ”ר (25,000 דונם) ובהם כמה מיליוני עצים עלו באש. הסיבה לשריפה היא גחל נרגילה שלא נכבה כראוי, ובשל תנאי מזג אוויר לא טובים גרם להתפשטות לא מבוקרת של האש.
  • גל השרפות בישראל (2016) – שרפות התחוללו במספר אזורים בישראל במשך מספר ימים, וכילו שטחים רבים של חורש כמו גם רכוש. השריפות כילו שטחים בגודל של כ-41 קמ”ר, וכתוצאה מהן נפגעו כ־1,900 דירות וניזוקו 123 כלי רכב. הסיבה לדלקות אלו היו בעיקר הצתות מכוונות בידי ערבים ותנאי מזג אוויר לא טובים.
  • השרפה בהרי ירושלים (2021) – השרפה החלה ב-15 באוגוסט ובמהלכה נשרפו בין 17,000 ל-20,000 דונמים.

כיצד להתגונן מפני שריפה?

לפי הנחיות פיקוד העורף, כשפורצת שריפה, חשוב להגיב מהר ולנסות ולכבות את האש כבר בתחילתה. בניסיונות הכיבוי יש לשים לב לדברים הבאים:

  • מומלץ להשתמש במטפה לכיבוי אש.
  • אין לשפוך מים במקום בו יש חשמל בשל סכנת התחשמלות.
  • אין לשפוך מים על נוזל דליק כמו שמן בוער (למשל אם התלקח סיר או כלי טיגון). יש לחנוק את האש באמצעות מטפה או באמצעות כיסוי הכלי עם מכסה או מגבת, ולנתק את אספקת גז הבישול בזהירות.

 

  • בשריפת מכשיר חשמלי – נתקו את אספקת החשמל לדירה ונסו לחנוק את האש באמצעות מטפה לכיבוי אש. אין לשפוך מים על מכשיר חשמל בשום מקרה, אלא אם נותק הזרם הראשי!

במידה ולא מצליחים לכבות את השריפה, יש לפעול לפי השלבים הבאים:

  • להתרחק מיד מאיזור השריפה למקום בטוח.
  • במידה ונמצאים בתוך מבנה- בזמן היציאה להקפיד ללכת בהליכה שפופה מתחת לשכבת העשן, לרדת דרך חדר המדרגות, לסגור את דלת האש ולצאת מהמבנה.
  • יש להזעיק את לוחמי האש במספר 102.
  • בשיחה יש לתת את הפרטים הבאים: כתובת מדויקת, מה אתם רואים או איך נגרם המצב, האם יש נפגעים והאם יש סכנה לחייכם או לחיי אדם אחר.

 

  • במידה ולא ניתן לצאת מהמבנה- לסגור את הדלת ולהניח סמרטוט רטוב על מפתן הדלת, להגיע לחדר ובו חלון, לפתוח אותו על מנת להזעיק ערה ולנשום אוויר צח. במידת הצורך לכסות את איברי הנשימה במטלית לחה. כמובן שגם כאן להזעיק את מכבי האש בטלפון 102.

לסיכום, מקרי שריפה אינם נדירים בארצנו, ורובם נגרמים בשל מזג האוויר החם והיבש בחודשי הקיץ וכמו כן בשל הצתות מכוונות. חשוב מאוד לדעת כיצד להתנהל במקרים כאלו, שכן התנהלות נכונה יכולה להציל את חיי העובדים שלכם וקרוביהם.

כדי ללמוד עוד על הנושא, תוכלו להשתמש בלומדה המתקושבת שלנו. בלומדה זו מופיע כל החומר המקצועי בצורה מפורטת ונוחה ללמידה.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

קבלו הטבה מיוחדת!

הגעתם דרך המאמר? ציינו זאת בשיחת הטלפון וקבלו הטבה מיוחדת, מתנה מאיתנו.
מבצע